Page title

Pracujúci študenti a dôchodcovia: Ak si želáte uplatniť odvodovú úľavu aj v roku 2023, nezabudnite to písomne oznámiť do konca decembra svojmu zamestnávateľovi

Sociálna poisťovňa opätovne pripomína študentom a dôchodcom pracujúcim na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ktorí si na túto dohodu uplatňujú výnimku z postavenia zamestnanca na účely dôchodkového poistenia, že táto výnimka im zaniká  31. decembra 2022.

Študenti a dôchodcovia  majú právo od 1. januára 2023 určiť si v jednom kalendárnom mesiaci najviac jednu dohodu na účely uplatnenia odvodovej odpočítateľnej položky, ktorá je vo výške 200 eur za kalendárny mesiac.

Študenti a dôchodcovia, ktorí si k 31. decembru 2022 uplatňujú odvodovú úľavu a chcú si uplatňovať úľavu vo forme odvodovej odpočítateľnej položky aj od 1. januára 2023, musia svojho zamestnávateľa písomne informovať o uplatnení odvodovej odpočítateľnej položky ešte v decembri 2022. Ak by si právo na odvodovú odpočítateľnú položku uplatnili až počas januára 2023, právne účinky nastanú od 1. februára 2023. Sociálna poisťovňa pripomína najmä dôchodcom poberajúcim predčasný starobný dôchodok, že oneskorené uplatnenie odvodovej odpočítateľnej položky by mohlo mať vplyv na zastavenie výplaty tohto dôchodku.

Na uplatnenie odvodovej odpočítateľnej položky môžu študenti alebo dôchodcovia využiť tlačivá uvedené na stránke Sociálnej poisťovne v časti Nástroje a služby – Formuláre, respektíve si ich môžu stiahnuť priamo prostredníctvom týchto linkov:

Oznámenie a čestné vyhlásenie – odvodová odpočítateľná položka (OOP) – Študenti

Oznámenie a čestné vyhlásenie – odvodová odpočítateľná položka (OOP) – Dôchodcovia