Page title

Sociálna poisťovňa prepočítala exekučné zrážky viac ako 22 000 dôchodcom

Sociálna poisťovňa prepočítala poberateľom dôchodkov, ktorí čelia exekúcii, ich exekučné zrážky. Urobila tak v nadväznosti na zvýšenie životného minima od 1. júla 2022 z dovtedajšej sumy 218,06 eura na 234,42 eura. V augustových výplatných termínoch sa táto zmena dotkne viac ako 22 000 poberateľov dôchodkových dávok. Väčšine z nich Sociálna poisťovňa zníži sumu exekučnej zrážky a v peňaženke im tak zostane viac.Zvýšenie životného minima znamená, že exekvovaným poberateľom dôchodkov sa zvýši suma dôchodku, ktorú po zrážke dostávajú zo Sociálnej poisťovne. Ide o skupinu viac ako 22 000 poberateľov dôchodkov – približne 21 400 z nich Sociálna poisťovňa exekučnú zrážku znížila.

Pri zvýšení životného minima sa totiž zvyšuje minimum, ktoré musí poberateľovi dôchodku po vykonaní zrážok z dôchodku zostať. Sociálna poisťovňa preto tým poberateľom dôchodkov, ktorých dôchodok podlieha exekúcii, zvyšuje sumu dôchodku a znižuje sumu exekučnej zrážky. Zvýšenie minima, ktoré musí poberateľovi dôchodku po vykonaní zrážok zostať, môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, kedy je dôchodok nižší ako minimum, ktoré mu musí zostať.

O týchto zmenách Sociálna poisťovňa aj tento rok informuje každého dotknutého poberateľa dôchodku písomnou informáciou. Poberatelia dôchodkov ju dostanú v priebehu augusta 2022 a okrem iného bude obsahovať aj presný dátum, od ktorého im bude dôchodok prvýkrát vyplatený vo vyššej sume. Súčasťou informácie bude aj predpokladaný dátum ukončenia exekučných zrážok z dôchodku.

Keďže dôchodky sa vyplácajú vopred, exekučné zrážky v novej sume je možné vykonať prvýkrát v auguste 2022. V tomto mesiaci dostanú poberatelia dôchodkov vyplatenú aj sumu dôchodku, ktorá im bola naviac zrazená v júli 2022.