Page title

SP už uhrádza lekárom výkony za ePN a pripomína im nahlásenie čísla účtu

Sociálna poisťovňa v júli prvýkrát uhradila poskytovateľom zdravotnej starostlivosti zdravotné výkony na účely sociálneho poistenia za vystavenie elektronickej dočasnej pracovnej neschopnosti (ePN) za mesiac jún. Tieto výkony nemuseli lekári Sociálnej poisťovni osobitne vykazovať. V prípade ePN Sociálna poisťovňa okrem uznania dočasnej pracovnej neschopnosti uhrádza ako osobitný zdravotný výkon aj jej ukončenie. Celkovo takto uhradila 6 314 uznaní vzniku ePN a 2 662 ukončení ePN v celkovej výške 8 976 eur. Projekt vystavovania ePN bol v prvej fáze pre všeobecných lekárov spustený od 1. júna 2022. Dôležité je, aby mali v Sociálnej poisťovni nahlásené správne číslo účtu v banke.

ePN vystavené v systéme eZdravie lekári nemusia Sociálnej poisťovni osobitne vykazovať tak ako ostatné zdravotné výkony na účely sociálneho poistenia, keďže Sociálna poisťovňa ich online zaeviduje a v zmysle zákona ich automaticky aj uhrádza.

Niektorým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti však platby za vystavenie ePN Sociálna poisťovňa nemohla uhradiť, keďže nedisponovala údajom o čísle ich účtu vedenom v banke. V tejto súvislosti preto opätovne pripomína tým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí:

• doteraz nevykazovali zdravotné výkony ani elektronicky a ani papierovo, resp. naposledy ich vykázali elektronicky v roku 2021, alebo

• vykazujú zdravotné výkony elektronicky, resp. papierovo, ale od naposledy zaslaného základného zúčtovacieho dokladu zmenili používaný účet vedený v banke,

aby oznámili aktuálne číslo účtu vedeného v banke, a to písomne pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa sídla ambulancie. Bez oznámenia čísla bankového účtu nebude môcť Sociálna poisťovňa týmto poskytovateľom správne poukázať úhradu za vystavenie ePN.