Page title

Rozvoj IS elektronická výmena dát sociálneho zabezpečenia (IS EESSI)

Text

Logo europskej únie a Ministerstva dopravy a výstavby SR

Text

Tento projekt je podporený z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Operačného programu Integrovaná infraštruktúra PO 7 Informačná spoločnosť. Informácie o Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 nájdete na www.opii.gov.sk

  • Názov prijímateľa: Sociálna poisťovňa
  • Názov projektu: Rozvoj IS elektronická výmena dát sociálneho zabezpečenia (IS EESSI)
  • Kód žiadosti o NFP: NFP311070CMQ5
  • Kód výzvy: OPII-2022/7/23-DOP
  • Miesto realizácie projektu: Celé územie SR
  • Výšku zazmluvneného NFP: 1 036 374,00 EUR
  • Cieľ projektu: Nahradenie papierovej výmeny dokumentov elektronickou komunikáciou v štruktúrovanej forme dokumentov
  • Stručný opis projektu:

Sociálna poisťovňa projekt implementuje v zmysle nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 883/2004 o koordinácií systémov sociálneho zabezpečenia a následne nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 987/2009, ktorým sa stanovuje postup vykonávania nariadenia (ES) č. 883/2004 o koordinácií systémov sociálneho zabezpečenia. Cieľom je  vytvoriť celoeurópsky systém elektronickej výmeny údajov sociálneho zabezpečenia a zároveň zabezpečiť spoľahlivú výmenu dát medzi inštitúciami sociálneho zabezpečenia v rámci celej EÚ a EHP pod názvom Elektronická výmena dát sociálneho zabezpečenia (EESSI – Electronic Exchange of Social Security Information).

Prínosom je užšia a efektívnejšia spolupráca medzi inštitúciami sociálneho zabezpečenia s možnosťou pre osoby, na ktoré sa vzťahuje nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 883/2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia, uplatnenie si svojich nárokov v čo najkratších lehotách za optimálnych podmienok a zníženie prílišnej administratívnej záťaže pracovníkov Sociálnej poisťovne v súvislosti elektronickou výmenou dát v oblasti sociálneho zabezpečenia.

Cieľový stav bude dosiahnutý rozvojom Národnej aplikácie Sociálnej poisťovne o nové funkcionality a implementáciou zmenových požiadaviek schválených Správnou komisiou pre koordináciu systémov sociálneho zabezpečenia.